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(19) In the light of aforesaid reasons, as there is no merit, 

therefore, the instant petitions for leave to appeal are hereby dismissed 

as such. 

J.S. Mehndiratta   

Before K.Kannan,J. 

DR. DHIVYA S. WIFE OF DR.PRADEEP KUMAR ─Petitioner 

versus 

STATE OF PUNJAB AND OTHERS ─Respondent 

CWP No. 13397 of 2014 

November 12, 2014 

 Constitution of India, 1950 – Art.226 – Quota in education - 

Payment under bond – Petitioner gained admission in MD course in 

Physiology with Patiala Government College under 50% All India 

Quota – Students taking admission under All India Quota had to sign 

bond at time of admission that if he/she left college, would pay Rs. 15 

lakh – Petitioner secured admission in PGI, Chandigarh for post 

graduate course in medicine and opted to leave Patiala Government 

college – She sought for return of her original certificates that were 

submitted in Patiala college – Said college declined to release 

certificates on ground that she was bound to pay `15 lakhs as 

contained in clause of bond - Held, that petitioner was governed both 

by terms of prospectus and relevant Government notifications – 

Prospectus did not require that students getting admission under All 

India Quota had to furnish bond in favour of Government – If there 

was no bond, there was no question of an obligation which did not 

exist through any instrument in writing – Question of enforcement of 

bond terms or payment of  `15 lakh did not arise. 

Held, that the petitioner could be governed both by the terms of 

the prospectus and the Government notification issued in the year 2013. 

The prospectus does not require the furnishing of bond in favour of the 

Government to All India Quota. What the prospectus omits to do is 

filled up by notification of the Government that applies the requirement 

of a bond not only to the State quota students but also to All India 

quota. If this clause were to be applied by the State to require ` 15 lacs 

to be paid then such an enforcement is possible only if there is a bond.  
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If there is no bond, there is no question of an obligation which does not 

exist through any instrument in writing.Assuming that such an 

obligation could arise even without a written instrument, it can be 

supported only by passing of consideration. That consideration could be 

the payment of stipend to a candidate that has also not been done 

admittedly. The question of payment of `15 lacs or enforcement of the 

bond against the petitioner, therefore, cannot arise. 

(Para 5) 

Mr. Vivek Singla, Advocate for the petitioner 

Mr. Ranbir Singh Pathania, DAG, Punjab 

Mr. Manish Dadwal, Advocate, for respondent No.2 

K. KANNAN J. (ORAL)  

C.M. No.13654 of 2014 

Application is allowed. 

Reply is taken on record. 

CWP No.13397 of 2014 

(1) The petitioner who had gained admission in MD course in 

Physiology on 18.06.2014 with the Government College, Patiala 

affiliated to the Baba Farid University secured admission from PGI, 

Chandigarh for Post-graduate course in Medicine in Bio-Chemistry 

stream. She had opted to leave the college and joined the 4
th 

respondent-PGI on 01.07.2014.The petitioner's grievance is that when  

he sought for return of his original certificates that he had submitted to 

the 3
rd

  respondent-college, the 3
rd

  respondent declined to release them 

acting at the behest of the State that he was bound to pay `15 lacs as  

contained  in  a  bond  which  every  student  taking  admission  in  the  

Government college had to provide. 

(2) The petitioner would submit that the petitioner’s admission 

was under 50%All India Quota and there is no clause anywhere in the 

prospectus requiring `15 lakhs to be paid.  The relevant provisions 

relating to bond are contained in Clause 4.7 and that reads as follows:- 

“All the candidates selected under 40% quota for various PG 

courses will have to submit their bond (complete in all respect) 

as per Punjab Govt. notification at the time of reporting with the 

institution concerned for submission of fee at the time of joining, 

failing which their fee/joining will not be accepted. The 
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specimen copy of bond to be submitted is attached as Annexure 

N. The candidates will attach the attested copy of proofs of the 

ownership of property which is being pledged by the sureties. 

The bond should be attested by the Executive Magistrate. The 

incomplete bond will not be accepted at all.” 

(3) The contention is that this clause would be applicable only for 

40% quota for students of the State and cannot apply to a person such 

as the person who claimed admission on the 50% All India Quota. 

There is, however, yet another clause which is applicable to persons 

coming within the 40% State quota as well as the All India Quota by 

virtue of a notification issued by the Government of Punjab on 

23.12.2013. That notification applies the requirement of bond not only 

from the 40% State Quota but also from the persons of the All India 

Quota. The relevant clause under the notification issued by the 

Government reads as under: 

“IV. For 40% & All India Quota candidates Candidates 

selected in All India Quota will be considered at par with 40% 

state quota candidates. They will get fixed emoluments/stipends 

as determined by the Government from time to time for the course 

period of 3 years subject to the following conditions:- 

 The candidate is to submit a bond of `15 lacs to serve the 

Government of Punjab for a period of three years after completion 

of PG. This clause will not be applicable in case the offer is not 

given by the Government of Punjab within a period of one year of 

passing of the postgraduate examination.    

i. The candidate will inform the Government of Punjab that he has 

passed the postgraduate examination.   

ii. Failure to serve the Government of Punjab for a period of three 

years will lead to deposition/recovery of bond money to the 

Government of Punjab i.e. `15 lakhs.” 

(4) The counsel would contend that this can apply only in two 

situations: One, when a bond is actually executed in favour of the State 

and two, that it is a quid pro quo for the expenditure to be incurred by 

the State for providing education in the college and as an expectation for 

a student to pass out of the postgraduate course to serve within the State 

of Punjab. The petitioner would contend that no bond was even taken 

from the petitioner at the time of admission by the college. There is, 

therefore, no contract which can be enforced by the State. The liability 

cannot be fastened without a written instrument therefor. The other 
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objection is that `15 lacs must be seen as the amount which is required 

to be paid by a candidate who enjoyed stipend or emolument from the 

Government and since the petitioner had been in the college only for 

less than two weeks, she had not availed of any stipend and obtained no 

benefit in order that she could be compelled by the department of having 

to make the payment to the respondent. According to him, there is no 

consideration involved in the transaction to make the petitioner liable.  

(5) To the contention of the petitioner, I would hold that the 

petitioner could be governed both by the terms of the prospectus and 

the Government notification issued in the year 2013. The prospectus 

does not require the furnishing of bond in favour of the Government to 

All India Quota. What the prospectus omits to do is filled up by 

notification of the Government that applies the requirement of a bond 

not only to the State quota students but also to All India quota. If this 

clause were to be applied by the State to require ` 15 lacs to be paid 

then such an enforcement is possible only if there is a bond. If there is 

no bond, there is no question of an obligation which does not exist 

through any instrument in writing. Assuming that such an obligation 

could arise even without a written instrument, it can be supported only 

by passing of consideration. That consideration could be the payment 

of stipend to a candidate that has also not been done admittedly. The 

question of payment of ` 15 lacs or enforcement of the bond against the 

petitioner, therefore, cannot arise.    

(6) There is yet another clause in the notification which is 

relevant and that is applicable to a case where a candidate once 

admitted and drops out or leave the postgraduate course. The clause is 

reproduced as under:- 

“18. In case a candidate once admitted, drops out or leave the Post 

Graduation Degree course in between, he/she shall be debarred for a 

period of three years for admission to any PG course in the State of 

Punjab. The University shall display the list of the names and 

addresses of such debarred persons.” 

This clause only prohibits a student who leaves the postgraduate 

course from seeking admission in any postgraduate course in the 

State of Punjab. The admission which he has secured at the PGI is 

not the institute in State of Punjab but in the Union Territory of 

Chandigarh although it is the capital of the state of Punjab, I cannot 

apply this clause to the students securing admission in the 3
rd

 

respondent institute. 
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(7) The petitioner has secured admission and has attended classes 

for 15 days. The consideration for the bond we have already examined 

is only for the stipend that is paid by the State and the services by the 

student on completion of the course at future date. The petitioner has 

also paid `40,000/- as tuition fee. The amount of `40,000/- which has 

been paid already by the petitioner will stand forfeited. However, there 

shall be a mandate against the respondents for return of all the original 

documents which she had submitted along with transfer certificate from 

the college within a period of four weeks from the date of receipt of 

copy of this order. 

(8) The writ petition is allowed on the above terms. 

A. Aggarwal 

Before Ms. Jaishree Thakur, J. 

THE PUNJAB STATE AND ANOTHER ─Petitioner 

versus 

EX.CONSTABLE SARABJIT SINGH ─Respondent  

RSA No.1575 of 1997 (O&M) 

November 28, 2014 

 Punjab Police Rule, 1934 – Rl. 12.21 – Discharge from service 

– Respondent a police constable on probation – simpliciter 

discharged from service without regular inquiry on ground that he 

did not attend work and was away from duty on certain occasions – 

Held, that respondent on probation –remained absent from duty and 

was served with punishment of censure twice – Despite censure, he 

again remained absent from duty – Period of probation gives time 

and opportunity to employer to watch work and efficiency of 

employee – Respondent was not found suitable for post – 

Dispensation with his services was just and proper. 

  Held, that before the competition of the three year period of 

probation he was discharged from service as the authorities did not find 

him suitable to be retained in service. The record plainly reveals that 

the Constable remained absent from duty and it was on this count, he 

was served with punishment of censure twice. Despite the censure he 

again  remained  absent  from  duty.  As  has  been held in Sher Singh’s 

 


